Pionieren vanaf 2006

vudiversiteit2008

De start van het Diversiteitsbeleid van de VU kan worden gedateerd in 2006. Dat was het jaar dat er aan de VU een Regiegroep Diversiteit werd ingesteld, en een Coördinator Diversiteit werd benoemd. De VU bevond zich toen nog in een pioniersfase. In Nederland was er al ECHO, het expertisecentrum diversiteit hoger onderwijs, en een paar hogescholen en universiteiten hadden al de eerste schreden gezet op weg naar een diversiteitsbeleid. Voor de VU was gerichte aandacht voor diversiteit nieuw! Voor die tijd was er het idee dat je iedereen gelijk moet behandelen, bij sommigen was er ook het schrikbeeld van een ‘zwarte universiteit’ als je aandacht besteedt aan dit thema. “Je creëert problemen in plaats van dat je ze oplost” was één van de slogans. Pas in 2006 raakten steeds meer mensen doordrongen van het feit dat je diversiteit niet vanuit een probleemperspectief moet benaderen, maar als een asset van de organisatie. In het buitenland waren er al tal van voorbeelden dat diversiteit en excellentie kunnen samengaan. Maar dat laatste zat nog onvoldoende in de mindset van het hoger onderwijs in Nederland. Al in 2007 werden de eerste stappen gezet om samenwerkingsmogelijkheden met één van de meest succesvolle universiteiten in de VS op dit terrein: UCLA. Over hoe VU en UCLA elkaar vonden, meer in het volgende Blog-bericht.

 

Reageren op deze blogpost? Dat kan hieronder. In sommige gevallen duurt het even voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s