Veiligheid en diversiteit

safezone

Een aantal jaren geleden is besloten om ons diversiteitsbeleid ook aan te laten sluiten op ons integrale veiligheidsbeleid. We zijn denk ik de enige universiteit waar diversiteit en (sociale) veiligheid zo met elkaar verweven zijn. In de regel wordt veiligheid bezien vanuit het risico-perspectief, het beleid wordt dan ingericht om zoveel mogelijk risico’s te vermijden. Het gevaar bestaat dat vanuit zo’n benadering wat ‘anders’ is, met name anders in religieuze en etnische zin, als een potentieel risico wordt gezien. Dat gevaar doet zich met name voor als zich in de ons omringende samenleving ontwikkelingen voordoen waardoor tolerantie en openheid onder druk komen te komen. Voor een optimaal diversiteitsklimaat heb je ‘safe places’ nodig, veilige plekken waarin verschillen kunnen worden benut om er beter van te worden. De universiteit op zichzelf is zo’n ‘safe place’ omdat kernwaarden van de universiteit, zoals academische vrijheid, garanderen dat we met elkaar in gesprek kunnen gaan over alle onderwerpen die een academische dimensie hebben. In dat gesprek moeten alle deelnemers zich wel veilig voelen om hun eigen perspectief te delen. Diversiteitsbeleid betekent dat je verschillen koestert, dat je mensen in hun religieuze en culturele eigenheid respecteert, waar mogelijk ook faciliteert. Er zijn tal van thema’s waar die benadering bepalend is voor hoe je het benadert. Een voorbeeld is de wijze waarop de VU zich verhoudt tot de radicaliseringsproblematiek. Daar ga ik in een volgende blog meer specifiek op in.

Reageren op deze blogpost? Dat kan hieronder. In sommige gevallen duurt het even voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s