Het overnemen van good practices

Snip

Samenwerken met buitenlandse universiteiten op het terrein van diversiteit, en het ‘overnemen’ van elders ontwikkelde good practices brengt risico’s met zich mee. De wijze waarop diversiteit wordt benaderd is erg afhankelijk van de context (maatschappelijke, demografisch, politiek) waarbinnen de universiteit zich bevindt. Ook het type interventies dat je ontwikkelt wordt voor een belangrijk deel bepaald door die context. Op het eerste gezicht lijken VU en UCLA totaal verschillende universiteiten. In de VS is ‘race’ een belangrijke categorie in de benadering van diversiteit. Bij UCLA komt daar ook nog de context van Los Angeles bij, een stad met een grote bevolking met een Latino en Aziatische achtergrond. UCLA is een ‘high ranking’ universiteit. High ranking betekent ook ‘very selective’. Van de 105.000 aspirant studenten die zich in 2014 hebben ingeschreven krijgen uiteindelijk circa 11.000 te horen dat ze beantwoorden aan de hoge verwachtingen die UCLA van zijn aankomende studenten heeft. Uiteindelijk vallen er van die 11.000 nog 5.000 af. Dat heeft ermee te maken dat Amerikaanse studenten zich vaak aan een aantal high ranking instituten tegelijk inschrijven, zodat ze een keuze hebben als ze bij een aantal worden aangenomen of geweigerd. Die studenten die worden aangenomen zijn allemaal op hun eigen wijze ‘excellent’, maar de universiteit weet dat de ene student meer bagage meebrengt dan een ander. Het maakt nogal wat uit of je beide ouders aan een universiteit hebben gestudeerd, dat ze een hoog inkomen hebben waardoor ze hun kinderen aan de beste high schools kunnen laten studeren. Om die worden ieder jaar zo’n 1200 uitgekozen om onderdeel te worden van de AAP-community en te profiteren van het aanbod aan ondersteuningsprogramma’s dat AAP in huis heeft. In een volgend blog meer over hoe de samenwerking tussen UCLA en VU is ingevuld.

Reageren op deze blogpost? Dat kan hieronder. In sommige gevallen duurt het even voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s