De multiculturele studentenverenigingen van de VU

multicultiverenigingen

We hebben aan de VU een aantal actieve multiculturele studentenverenigingen: Anatolia, de grootste Turkse studentenvereniging van Nederland, en ISA, een Islamitische Studentenvereniging, zijn er twee van. Deze verenigingen zijn belangrijke partners binnen ons diversiteitsprogramma. Ze helpen ons bij activiteiten over Arbeidsintegratie, en maken deel uit van de werkgroep die in dat verband is geformeerd. Ze dragen bij aan de empowerment van hun eigen achterban, en leveren ook de mogelijkheid om door een rol in het bestuur of de commissies ervaring op te doen, waarmee het CV kan worden verrijkt. De verenigingen dragen bij aan de sociale integratie van hun leden. ‘Bonding’ is een belangrijk aspect van de succesroute in het hoger onderwijs. Maar ‘bridging’ is daarbij ook belangrijk. De universiteit had in het verleden een dialoog@vu programma, waarin studenten met een verschillende achtergrond bij elkaar werden gebracht. Dat vloeit ook voort uit de waarneming dat er bij een diverse studentenpopulatie niet altijd sprake is van interactie tussen de verschillende groepen. Vaak is er sprake van ‘proximity’, en dat is iets wat de universiteit graag wil doorbreken. Wat voor de universiteit nog een andere grote uitdaging is hoe je de culturen van de studie- en faculteitsverenigingen met in de regel nog een traditionele achterban en de culturen van de multiculturele en religieuze verenigingen, waarbij bijvoorbeeld alcohol bij activiteiten problematisch is, bij elkaar brengt. We zien dat ook in onze Introductiedagen, waar een groot deel van de niet-westerse studentenpopulatie van de VU afwezig is. Framing van activiteiten is hardnekkig, het is iets waar we aan moeten blijven werken. Belangrijk daarbij is dat we de verenigingen meekrijgen, dat zij zich mede-eigenaar voelen van een nieuwe koers. Maar dit soort veranderingen vergen tijd, veel tijd.

Reageren op deze blogpost? Dat kan hieronder. In sommige gevallen duurt het even voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s