VU – UCLA een win-win samenwerking

IMG_0593

De samenwerking met UCLA op diversiteitsterrein is er één van een win-win situatie. Dat is niet vanzelfsprekend gezien de grote verschillen in het onderwijssysteem en de maatschappelijk/politieke context. Allereerst is de overeenkomst dat ook UCLA een groot aantal eerste generatie studenten heeft onder de studenten met een Latino achtergrond. Het zijn vaak de eersten in hun familie die aan een universiteit studeren. De VU heeft jarenlang een Summercourse georganiseerd voor eerstegeneratiestudenten om hen een vliegende start aan de universiteit mogelijk te maken. Die samenwerking kwam o.a. tot uiting in een bijdrage van een docent van UCLA over het belang van ‘identity capital’, en het aanwenden van je eigen levensverhaal als een kracht in de studie. Sinds een aantal jaren hebben we ook een gezamenlijk onderzoeksprogramma Diversity in Higher Education, waarin ook Zuid-Afrikaanse partners participeren. Dat heeft al veel stimulerende en inspirerende gedachtewisselingen opgeleverd over thema’s als ‘engaged scholarship’ en aansluiting onderzoek op beleid. De samenwerking zal in de toekomst worden geïntensiveerd. Tenslotte is er een klein diversity exchange programma. Vier studenten van de VU nemen jaarlijks deel aan een intensief zomerprogramma van zes weken in UCLA, en omgekeerd heeft de VU vier studenten van UCLA tijdens de zomer te gast, die twee academische Summerschools volgen, aangevuld met een VU-community programma en een Amsterdam-community programma. Het leidt van beide kanten tot ‘life changing experiences’. In een volgende post impressies van een recent ‘research colloquium’ in UCLA.

Reageren op deze blogpost? Dat kan hieronder. In sommige gevallen duurt het even voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s