“Wij willen ook met diversiteit beginnen”

fotodiversiteitutrecht

Wat moeten studieverenigingen met diversiteit? Het antwoord op die vraag zou een afgeleide moeten zijn van wat de universiteit met diversiteit wil. Dit thema kwam in mijn agenda terecht toen een student van de Universiteit Utrecht een tijdje geleden een gesprek met me wilde hebben omdat ze – als lid van de universiteitsraad – van plan was om van diversiteit een business case te maken voor haar eigen universiteit. Dat heeft een boeiende gedachtewisseling opgeleverd. Van mijn kant heb ik op een aantal zaken gewezen, allereerst zorg dat er overeenstemming is over de definitie voordat je het gesprek begint. Daar heb ik ook al in een eerdere blog op gewezen. Als je het met elkaar eens bent over de definitie dan kun je bekijken hoe diversiteit zich verhoudt tot de context waarbinnen je je als universiteit bevindt. Voor een universiteit als de VU of de Erasmusuniversiteit, onderdeel van een samenleving die als ‘superdivers’ kan worden aangemerkt is de business case makkelijker dan in een stad met minder diversiteit. De waarom-vraag heeft nog andere dimensies: is het een morele/ethische keuze, is het een pragmatisch argument (quality needs diversity), en in aansluiting bij dat laatste, hoe verhouden kwaliteit en diversiteit zich tot elkaar? Vervolgens de belangrijke vraag: waar moet je beginnen als je met diversiteit aan de slag gaat. Het gevaar bestaat dat je met teveel tegelijkertijd aan de slag gaat. En dat levert een groot afbreukrisico op. In de gesprekken van VU Studieverenigingen over dit thema kwam een interessant dilemma op: wanneer verenigingen zich bewust worden van het feit dat ze slechts een deel van de diverse studentenpopulatie van hun faculteit bereiken, en daar verandering in willen brengen, dan staan ze voor een ingewikkeld probleem dat rechtstreeks het (voort)bestaan van de vereniging raakt. Een compleet nieuwe koers inslaan brengt niet de garantie mee dat het echt lukt om de vereniging te diversifiëren en nieuwe studentengroepen aan te trekken, en tegelijkertijd bestaat het risico dat een nieuw programma als resultaat dat de traditionele achterban van je vervreemd raakt. Dat maakt het niet makkelijk om tijdens een éénjarige bestuursperiode echte veranderingen te introduceren.

 

Reageren op deze blogpost? Dat kan hieronder. In sommige gevallen duurt het even voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s