Definitiekwesties

definities

Waar heb je het eigenlijk over als je spreekt over diversiteit? Die vraag lijkt een platitude, want je kunt toch gewoon een definitie googelen, of Wikipedia om hulp vragen? Vanaf het begin van ons diversiteitsbeleid hebben we aan de VU ingezet op een benadering waarbij diversiteit wordt gezien als een asset. Een benadering waarin diversiteit en excellentie samen gaan. ‘Diversity breeds excellence’. De realiteit is helaasdat vaak in de mindset van mensen een andere associatie leeft: diversiteit wordt dan gekoppeld aan achterstand. We hebben in dat opzicht ons verleden niet mee, de diversiteitsdiscussie in Nederland is begonnen met de ‘problematiek van de multiculturele samenleving’. Diversiteit als onderdeel van de integratieproblematiek. Het begrip diversiteit dat figureert in discussies over positieve discriminatie en doelgroepenbeleid. Het hardnekkig vooroordeel dat kwaliteit en kleur elkaars tegengestelde zijn. Net als in de beginjaren van ons diversiteitsbeleid is het een belangrijke taak en verantwoordelijkheid van degenen die verantwoordelijk zijn voor ons beleid om de discussie zuiver en helder te voeren. Vanuit het bewustzijn dat het woord diversiteit een hoog cliché- en oppervlakkigheidspotentieel in zich draagt. Belangrijk is ook om te blijven uitdragen dat diversiteit van onze studentenpopulatie en medewerkers niet een doel op zichzelf is. Diversiteit in achtergrond, en dan breed gedefinieerd, is een instrument dat behulpzaam kan zijn bij een diversiteit aan opvattingen en invalshoeken. En dat laatste is een voorwaarde voor excellentie.

 

Reageren op deze blogpost? Dat kan hieronder. In sommige gevallen duurt het even voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s