“Meeting the new Vice-Chancellor”

jerrykang

Behalve 11 uur vliegen en 9 uur tijdverschil levert een bezoek aan UCLA ook altijd nieuwe inspiratie en boeiende ontmoetingen op. In de eerste week van februari had ik – samen met Karen en een aantal VU onderzoekers – het genoegen om een ‘research colloquium’ bij te wonen van ons onderzoeks-samenwerkingsverband ‘Diversity in Higher Education’. Sinds 2010 komen VU- en UCLA-onderzoekers met enige regelmaat samen. Ook Zuid-Afrikaanse universiteiten hebben zich bij het samenwerkingsverband aangesloten. De drie vergelijkende perspectieven leiden altijd tot een vruchtbare gedachtewisseling. We hebben het over ‘engaged scholarship’, over de uitdagingen die eerste generatiestudenten tegenkomen in het hoger onderwijs en over nieuwe beleidsontwikkelingen op diversiteitsterrein. Voor mij maken naast de presentaties van het conferentie, ook gesprekken met mijn counterparts deel uit van het korte verblijf. Dit jaar heb ik die gesprekken samen met Karen gevoerd. Er is gesproken over de student exchange die UCLA en VU samen organiseren voor eerste generatiestudenten, over het gezamenlijke student leadership programma waarvoor UCLA een voorstel heeft geformuleerd, over onze potentiële samenwerking bij PPE (Philosophy, Politics, Economics, zie http://vu-ppe.nl/ ). Maar een heel speciale plek in ons programma werd ingenomen door de kennismaking met Jerry Kang, de nieuwe Vice-Chancellor for Equity, Diversity and Inclusion. De benoeming van een bestuurlijk en intellectueel zwaargewicht op deze post kwam niet uit de lucht vallen. UCLA wordt vervolgd door hardnekkige incidenten rond studenten met een Afro-Amerikaanse achtergrond. Waar mede dankzij het diversiteitsprogramma van UCLA de studieresultaten van studenten van minority-groepen bijna gelijk zijn aan het studiesucces van de ‘white privileged’ studenten, heeft UCLA het moeilijker om een einde te maken aan de negatieve dynamiek rond Afro-Amerikaanse studenten van de universiteit.

Reageren op deze blogpost? Dat kan hieronder. In sommige gevallen duurt het even voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s