Community Service en diversiteit (1)

Communityservice

Sinds een aantal jaren wordt er aan de VU gewerkt aan een centraal programma Community Service. De ontwikkelingen rond Community Service zijn nauw verbonden met ontwikkelingen  rond diversiteit. De VU werkt nauw samen met UCLA en Zuid-Afrikaanse universiteiten. Daar is Community Service een belangrijk onderdeel van het onderwijsprogramma. Vanuit de internationale relaties op diversiteit is ook gezocht naar samenwerking op het terrein van Community Service. Ook tijdens de diversiteits studiereis die een vijftal jaren is georganiseerd naar Israël en Palestina was er veel aandacht voor Community Service. Het ‘open appartment’ programma

dat aan een aantal Israëlische universiteiten wordt gedraaid was één van de inspiratiebronnen voor onze Vooruit-activiteiten waarbij studenten gratis huisvesting ontvangen in ruil voor minimaal tien uur maatschappelijke inzet in de wijk. Ook in de Palestijnse gebieden is Community Service een belangrijke activiteit van het hoger onderwijs. De focus ligt daar met name op gezondheid en Entrepreneurship. Bij Community Service gaat het om de verbinding met de samenleving. Een verbinding die voor een universiteit heel belangrijk is. Bijvoorbeeld om de maatschappelijke betrokkenheid van de universiteit concreet invulling te geven. Maar ook om studenten voor te bereiden op hun toekomstige arbeidsmarkt. Concreet zijn we bij de VU begonnen met een haalbaarheidsonderzoek in 2013. Dat was bedoeld om in kaart te brengen wat Community Service precies inhoudt en hoe het HBO in Nederland en universiteiten in het buitenland invulling geven aan een Community Service programma. Voor de VU vonden we het van belang om vanaf het begin kritische succesfactoren in beeld te brengen. Het rapport van dat haalbaarheidsonderzoek werd binnen de universiteit positief ontvangen, niet alleen door de bestuurlijke gremia, maar ook – dat bleek uit een daaropvolgende inventarisatie – binnen de universiteit door andere betrokkenen bij het onderwijs, zoals onderwijs- en opleidingsdirecteuren. Inmiddels hebben we een florerend Community Service project, met een website, een zestal facultaire pilots en veel ‘good practices’: voorbeelden van activiteiten die als succesvol draaien. In een volgende post meer over definitie en de zogenaamde ‘manifestatievormen’ van Community Service.

Reageren op deze blogpost? Dat kan hieronder. In sommige gevallen duurt het even voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s