Community Service en diversiteit (2)

CommunityService2

Bij het ontwikkelen van ons eigen community service programma zijn we al vrij snel met een definitieprobleem geconfronteerd. De vorm van Community Service die wij nastreven, en waarover wordt gesproken in ons instellingsplan is er een waar Community Service onderdeel is van het curriculum, vastgelegd in de eindtermen van de opleiding. Dat wordt in het Engels met ‘service learning’ aangeduid. Onze collega’s van de Universiteit Gent hebben daarvoor een oplossing gevonden door hun programma met de term Community Service Learning aan te duiden. Een typisch Belgische oplossing misschien, maar wel een die we dankbaar hebben overgenomen. We hebben bij faculteiten nog opgehaald wat men onder Community Service verstaat. Dat was achteraf bezien een goede actie, omdat we op die manier een definitie konden vastleggen, waarvan we weten dat ze op de werkvloer wordt gedeeld. Die luidt: “Bij Community Service zetten studenten hun academische vaardigheden in bij het oplossen van een maatschappelijke  problematiek of -vraagstukken. Dit gebeurt in nauwe samenwerking en interactie met een maatschappelijke partner.” Bij universitaire Community Service is natuurlijk de onderzoeksdimensie een belangrijk onderdeel van de ‘service’. We hebben ook gemerkt dat Community Service op verschillende manieren kan worden ingevuld. We hebben vier invullingen geïdentificeerd: onderzoek ten behoeve van advisering  bij maatschappelijke vraagstukken; hulpverlening- of zorgstages; mentoren: empowerment van scholieren en beginnende studenten en ondernemerschap en adviseren aan maatschappelijke partners. Na al dit definitiegeweld een aantal belangrijke vaststellingen. We hebben altijd met een zekere jaloezie gekeken hoe service learning wordt ingevuld bij Angelsaksische universiteiten, zoals bij UCLA. Belangrijk daarbij is dat bij de prestigieuze universiteiten in de Verenigde Staten, die zeer selectief zijn, veel vaker een ‘giving back’ attitude van studenten aanwezig is dan in het Nederlandse systeem. Bij UCLA is een kwart van alle studenten actief met vrijwilligerswerk. Er is veel maatschappelijke inzet. Dat laat echter onverlet dat ook in de Nederlandse context een viervoudige opbrengst kan worden genoemd: voor de student is het goed omdat het een vorm van onderwijs is die levendig is en voorbereidt op de arbeidsmarkt, voor de universiteit omdat het een overtuigende invulling is van de maatschappelijke rol van de universiteit, wijken en maatschappelijke organisaties worden er beter van  omdat ze gratis wetenschappelijke expertise krijgen aangeboden, en tenslotte worden docenten er beter van omdat ze de ervaringen van de studenten kunnen gebruiken om hun onderwijs te vernieuwen.

Reageren op deze blogpost? Dat kan hieronder. In sommige gevallen duurt het even voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s