Israël en de Palestijnse gebieden en het diversiteitsprogramma (1)

Rotskoepel

Vijf jaar lang is vanuit het studentenplatform dialoog@vu.nl een diversiteitsreis georganiseerd naar Israël en de Palestijnse gebieden. Deze bestemming voor een diversiteitsreis is eigenlijk bij toeval tot stand komen. Vanaf het begin hebben we in het samenwerkingsverband dat bestaat uit studieverenigingen en multiculturele studentenverenigingen veel aandacht gehad voor team-building activiteiten. Wil je optimaal kunnen profiteren van diversiteit dan is het goed om je in de ander te verdiepen en je te laten verrijken door de culturele eigenheid van de ander. Voor de team-building activiteiten waaraan een diverse groep studenten deelnam hebben we een aantal jaren thema’s gekozen, zoals de 1e en 2e wereldoorlog voor een lang weekeinde naar verschillende Belgische bestemmingen. In 2010 kwam het idee op om een wat langere team-building reis te organiseren naar een buitenlandse bestemming. Daarbij was het uitgangspunt dat de bestemming zelf zich moest lenen om op locatie tot een intensieve en existentiële uitwisseling van perspectieven te komen. Een soort snelkookpan om culturele verschillen te overbruggen. Als opties werden toen genoemd: Srebrenitsa, Auschwitz en Israël/Palestijnse gebieden. Uiteindelijk is voor het laatste gekozen omdat er al verbindingen waren met Israëlische hoger onderwijsinstellingen op het terrein van Community Service en met Palestijnse universiteiten rond een samenwerkingsproject op het terrein van capacity building. Daarnaast was er een aantal individuele contacten van docenten met beide kanten, er was dus deskundigheid in eigen huis op dit terrein. In een relatief korte periode is toen een programma ‘uit de grond gestampt’ waarin contacten tussen VU studenten en studenten in Israël en Palestijnse gebieden centraal stonden. Aanvankelijk leek het ook een mogelijkheid om aan te sluiten op bestaande initiatieven. Maar we hadden buiten de waard gerekend! Toen het programma gereed was en we binnen onze samenwerkingsverband voldoende deelnemers hadden geworven bleek de reis toch voor de ouders van een aantal deelnemende studenten een brug te ver. De zorg om hun kinderen naar deze conflictbeladen regio te laten gaan was te groot. Daarom moesten we op het laatste moment besluiten om de reis te cancellen. De bij de voorbereiding betrokken studenten vonden dat het concept stond als een huis. Daarom zijn we doorgegaan met de inhoudelijke voorbereiding en de verdieping van de contacten die we aan beide zijden hebben gelegd. In een volgende post het begin van het verhaal hoe we toch uiteindelijk de reis vijf jaar lang succesvol hebben kunnen organiseren.

Reageren op deze blogpost? Dat kan hieronder. In sommige gevallen duurt het even voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s