Israël en de Palestijnse gebieden en het diversiteitsprogramma (2)

wimarabpakistan

In de eerste post over dit onderwerp heb ik iets verteld over de geschiedenis van de studiereis naar Israël en Palestijnse gebieden. Het zou te ver voeren om in deze blog gedetailleerd in gaan op de jaarlijkse programma’s. Ik heb ervoor gekozen om over de inhoud te schrijven aan de hand van een aantal highlights. De eerste reis in 2011 begon niet met een hoogtepunt, maar met een dieptepunt. En dat dieptepunt deed zich niet voor in Israël zelf, maar op de luchthaven Schiphol. In de speciale vertrekhal die gereserveerd is voor El Al werden alle passagiers door medewerkers van El Al ondervraagd, en kregen naar aanleiding van het gesprek een sticker op het koffer en de mededeling dat een vervolgonderzoek nodig was, of dat meteen doorgelopen kon worden naar de vertrekhal. Ik was de enige van het gezelschap die meteen door mocht lopen. Alle studenten moesten eerst naar de speciale El Al afdeling op Schiphol. Het opvallende was echter dat alle Nederlandse studenten weer meteen mochten vertrekken, maar dat onze vijf studenten met een niet-westerse achtergrond werden onderworpen aan een nader onderzoek en verhoor. Toen ik één voor één de bleke gezichten zag van de vijf liepen me al de koude rillingen over de rug, en wist ik dat er iets heel onaangenaams gebeurd was in de vermaledijde El Al hal. Dat bleek ook toen stukje voor stukje in de loop van de daaropvolgende dagen duidelijk werd hoe intimiderend de behandeling was geweest. De toon van de eerste reis was daarmee gezet, en hoewel ook hier al zich tijdens de week een heel positieve dynamiek ontwikkelde in de groep, en er veel steun was bij de studenten onderling, was de nasleep en impact groot. Zo groot overigens dat een aantal studenten het er niet bij heeft laten zitten, en na klachtenrondes bij El Al zelf, de Marechaussee, Ministerie van Defensie, Nationale Ombudsman en Commissie Rechten van de Mens uiteindelijk gelijk heeft gekregen met het oordeel van de commissie dat El Al heeft gediscrimineerd op grond van ras. Overigens had de Marechaussee al eerder El Al opgedragen de procedures op Schiphol te veranderen. Kleine dingen kunnen soms grote veranderingen te weeg brengen. Overigens, het moet gezegd worden, onze contactenpersonen die een bijdrage hadden geleverd aan het Israëlisch deel van de reis waren op hun eigen wijze ook extreem geshockt door de gang van zaken. Het illustreert de enorme verdeeldheid binnen de Israëlische samenleving. Na dit Schiphol intermezzo, in de volgende post weer echt wat impressies van de diversiteitsreis.

Reageren op deze blogpost? Dat kan hieronder. In sommige gevallen duurt het even voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s