All-gender toilet en diversiteit

allgender2

Diversiteit is meer dan culturele diversiteit, dat heb ik al meerdere keren in mijn posts benadrukt. Met een beperkte capaciteit binnen het diversiteitsprogramma is het niet altijd even makkelijk om voldoende tijd en energie te steken in alle aspecten van diversiteit. Zo is er bijvoorbeeld de grote groep studenten met een beperking, die op veel gebieden extra ondersteuning nodig hebben. Door alle bezuinigingen op de ondersteuning is er zorg of er wel nog voldoende medewerkers overblijven die zich actief voor deze groep studenten kunnen inzetten. En genderdiversiteit is natuurlijk breder dan enkel man en vrouw. We hebben ook transgenders in onze studentenpopulatie. En de studententijd is bij uitstek ook de periode in het leven van homoseksuele mannen en lesbische vrouwen om zich te ‘outen’. De vraag is dan weer of de universiteit voldoende inclusief is, voldoende ‘safe place’ om zo’n coming out mogelijk te maken. Er is soms angst dat we binnen de VU te maken zouden krijgen met conflicterende diversiteiten:

we hebben een grote islamitische studentenpopulatie, waar we als VU ook trots op zijn, maar we weten dat in de orthodoxe islam stellige opvattingen heersen over bijv. homoseksualiteit. Op dit vlak is het zaak een zero-tolerance beleid uit te voeren zonder de verbinding uit het oog te verliezen. We hebben overigens geen weet van regelmatige incidenten op dit terrein. Dat kan geruststellend zijn. Om terug te komen het all-gender toilet. Laatst zag ik op Facebook dat de Politie-Academie een toilet heeft ingericht voor Transgenders. Een van de reacties op het Facebook Platform Transgender Info was dat dat toch weer een exclusieve benadering is, inclusief zou zijn om All-gender toiletten in te richten. Bij ons in het hoofdgebouw van de VU is dat nog niet eens zo eenvoudig te realiseren. Bij de recente verbouwing van de verdiepingen zijn de toiletten nog traditioneel ingericht. Tegelijkertijd moet je met iets beginnen denk ik. Want aan de universiteit begint emancipatie van LGBT-groepen met zichtbaarheid. Tenslotte. Wat ik opvallend vind van mijn bezoeken aan Amerikaanse universiteiten dat de universiteiten zelf indrukwekkende LGBT-resource centers hebben ingericht. Dat is iets wat ik mis in Nederlandse universiteiten. Sommige mensen zeggen dat dat komt omdat onze samenleving zelf al een stuk verder is als het gaat om inclusiviteit t.a.v. LGBT-groepen. Ik weet het eerlijk gezegd niet. We hebben een tijd gehad dat Homostudies floreerden aan een aantal universiteiten, dat lijkt bijna helemaal ter ziele zijn gegaan. In een volgende post zal ik iets meer vertellen over het LGBT-resource center van UCLA waar ik wat meer vertrouwd mee ben, gezien mijn verschillende bezoeken aan deze universiteit.

Reageren op deze blogpost? Dat kan hieronder. In sommige gevallen duurt het even voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s