Radicalisering en diversiteit (2)

radicalisering2

Er zullen weinig begrippen zijn die zo door beelden en associaties worden bepaald als radicalisering. Dat maakt het meteen een problematische term, omdat het gebruik alleen al vaak stigmatiserend werkt. Het beeld dat veel mensen hebben van radicalisering wordt beïnvloed door de gebeurtenissen in Syrië, het optreden van IS, de bomaanslagen in Parijs en Brussel. De AIVD definitie heeft te maken met gedrag en ideologie die steeds meer verwijderd raken van de democratische rechtsorde. Er wordt onderscheid gemaakt tussen vier soorten activisme en vier soorten extremisme: links, rechts, dieren en islamitisch. In de officiële definitie is het kenmerkende van extremisme en jihadisme dat het gepaard gaat met het gebruik van onwettige middelen en geweld. Het schema is duidelijk, maar in de praktijk is het vaak lastig om vast te stellen of we met activisme of met een proces van radicalisering te maken hebben. De VU is een universiteit die diversiteit omarmt, diversiteit heeft te maken met anders zijn, andere opvattingen, andere gebruiken en niet zelden ander uiterlijk en kleding. Bij het identificeren van radicaliseringsprocessen speelt een rol dat je afwijkend gedrag in beeld moet zien te krijgen. Maar zoals gezegd is dat uitermate lastig. Te meer omdat ‘afwijkend’ of ‘niet standaard’ nu net  kenmerken van onze studentenpopulatie zijn. In het beleid van het ministerie van OCW worden vier niveaus onderscheiden van een benadering van de thematiek: proactief (‘voordat er iets aan de hand is’), preventief (naar aanleiding van maatschappelijke gebeurtenissen die de instelling raken), curatief (naar aanleiding van een specifieke gebeurtenis die de instelling raakt) en tenslotte repressief (wanneer zich een ernstig incident of een melding voordoet). De vier niveaus zijn onderling met elkaar verweven. Met andere woorden: het een kan niet zonder het ander.

De Vrije Universiteit organiseert met name in de proactieve en preventieve sfeer allerlei activiteiten. Dat zit hem al in het motto van onze campus: open en gastvrij. Daarnaast faciliteren we dialoog en debat, en waar billijk en mogelijk worden er ook voorzieningen gecreëerd die aansluiten op religieuze overtuigingen van onze studenten en medewerkers. Bijvoorbeeld een gebedsruimte en een algemene stilteruimte. In de mensa van de VU wordt halal en kosher voedsel geserveerd. Ook in de preventieve sfeer worden veel activiteiten ontplooid. Het accent ligt dus bij de VU op de eerste twee, waarbij een blijvende spanning blijft bestaan tussen enerzijds de werkelijkheid met een roze bril bekijken en anderzijds niet werken aan een angst- en verdenkingscultuur.

 

Reageren op deze blogpost? Dat kan hieronder. In sommige gevallen duurt het even voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s