Indrukwekkende ervaringen in Zuid-Afrika

Weer een stukje niet zo oude geschiedenis. Begin februari was er weer het jaarlijkse onderzoekscolloquium van onze samenwerking met UCLA en University of the Free State (Zuid-Afrika). Dat voltrok zich dit keer in Bloemfontein. Ik zal in een volgend bericht wat nader ingaan op het programma en de ontmoetingen tijdens het colloquium. In dit bericht wil ik stilstaan bij een kort bezoek dat ik samen met een aantal VU-collega’s en UCLA-collega’s heb gebracht aan een tweetal Zuid-Afrikaanse universiteiten, voorafgaande aan het colloquium. 

Het eerste was een ontvangst door de Faculty of Education van Rhodes University in Grahamstown. Rhodes is een van oorsprong Engelse universiteit in Zuid-Afrika, en heeft net als de meeste andere universiteiten te kampen met heftige studentenonrusten, die in Capetown en Johannesburg zelfs hebben geleid tot langdurige sluitingen van de universitaire campussen. Ons programma ging over ‘Decolonizing the Curriculum, RSA/Dutch and American (UCLA) Perpectives’. We hadden het voorrecht om één van de meest prominente onderzoekers op dit thema, namelijk professor Emmanuel Mgqwashu in het programma te hebben. We hadden overigens aanvankelijk het idee dat het een gesprek in een klein kringetje zou worden, maar bij aankomst bleek het in de vorm van een paneldiscussie te zijn gegoten, met een volle zaal van studenten en medewerkers van Rhodes. Het kwam tot een inspirerende en leerzame uitwisseling van perspectieven. Wellicht nog indrukwekkender vond ik zelf het bezoek de dag erop volgend aan de Liberation Struggle Archives van Fort Hare University. De ‘Archives’ bevatten veel persoonlijke archieven van prominente ANC-leiders en andere boegbeelden van de anti-apartheidsstrijd. Wat ik hier o.a. heb geleerd is hoe gevoelig/sensitief (en politiek explosief) veel informatie is en hoe belangrijk het is dat de archivaris daar zorgvuldig mee omgaat.

Reageren op deze blogpost? Dat kan hieronder. In sommige gevallen duurt het even voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s