Succes met 5-VWO leerlingen- Be Prepared!

 In de week voor de herfstvakantie 2017 hebben het Diversiteitsteam en het Pre University College van de VU het unieke programma Be Prepared succesvol uitgevoerd. Be Prepared is een empowerment programma voor leerlingen van 5 VWO die als eerste in hun gezin gaan studeren. Het programma is erop gericht deze leerlingen te helpen bij het maken van een onderbouwde studiekeuze, middels de categorieën Zelfinzicht, Zelfmanagement en Andermanagement, inclusief empathie.

Wekenlang is er hard gewerkt aan de inhoud en vormgeving van het programma. Voor ons was het de eerste keer om het uit te voeren en het was mooi!

 

Wat maakte het mooi en succesvol?

We werkten met de zogenaamde sociale leertheorie: leerlingen zien en horen eerst over de ervaringen van een ander; vervolgens worden zij van zichzelf bewust en tenslotte passen ze hun inzichten toe. Doordat we een zogenaamde safe space hadden gecreëerd, een werk- en leeromgeving waarin iedereen verschillend is, maar gelijkwaardig en waarin verschillen positief tegemoet worden gezien, werd er door de verschillende rolmodellen zeer openhartig over hun leven verteld. Welke sterktes en zwaktes hadden en hebben zij, hoe hebben zij leren omgaan met tegenslag, wat was hun gezinssituatie en hoe hebben zij zich daaruit vrijgemaakt? Wie waren voor hen inspiratiebronnen? En hoe heeft dit geleid tot een studiekeuze en carrièrepad? Deze ervaringen werden allemaal zo eerlijk gedeeld, dat ze bijna voelbaar waren. Dit zette de deur open bij de leerlingen om zelf in alle eerlijkheid de diepte in te gaan. Alleen op deze manier word je je bewust van je diepste drijfveren en leer je al pratend, schrijvend, doend en vergelijkend met anderen waar dit toe zou kunnen leiden bij jezelf. De leerlingen werkten in kleine groepen en werden bijgestaan door mentoren. Deze mentoren zijn huidige VU studenten die zelf ook als eerste in hun gezin zijn gaan studeren. Ook hebben de leerlingen gesprekken gehad met studieadviseurs en anderen die hen goede coachende vragen konden stellen.

Tussendoor was er een workshop Empathie, verzorgd door Tanja Jadnanansing. De leerlingen hingen twee uur lang geboeid aan haar lippen! Wat een inspiratiebron. ‘Maak contact!’ zei ze – ‘Tune in, overal waar je bent, ga naar borrels, ook al drink je niet, laat je zien en horen. Zorg dat mensen weten wie jij bent, zo bouw je een netwerk op’. Het resultaat: iedereen tunede in bij Tanja, zie bovenstaande foto. Prachtig om te zien – zo doe je dat, netwerken!

Het drie-daags programma werd feestelijk afgesloten met persoonlijke pitches van alle leerlingen, waarin zij vertelden wat zij hadden geleerd, in het bijzijn van ouders, leerkrachten en alle mentoren, en ook Chief Diversity Officer Karen van Oudenhoven-van der Zee en rector van de Vrije Universiteit Vinod Subramaniam.

Enkele reacties van de scholieren:

“Ik heb geleerd dat ik eerst moet weten wie ik ben, voordat ik weet wat ik wil.”

“Ik heb geleerd dat het niet erg is om te falen in het leven, omdat je het altijd nog goed kunt maken.”

“Zo mooi, al die openhartigheid, dat creëert echt een band en is heel inspirerend. Het zou mijn nieuwe familie op de universiteit kunnen zijn.”

Auteurs: Hafsa Chairi, Zozo El-Akabawy en Yvonne Moonen-Thompson.

Reageren op deze blogpost? Dat kan hieronder. In sommige gevallen duurt het even voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s