Interview met Brahim Karag – Voorzitter Islamitische Studentenvereniging Amsterdam

Interview met de voorzitter van ISA over het event Bridging Success, dat woensdag 20 juni plaatsvindt op het campusplein.

 

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Brahim Karag, 22 jaar, derdejaars bachelorstudent Informatie, multimedia en management hier aan de VU. Op dit moment ben ik ook voorzitter van Islamitische studentenvereniging Amsterdam.

Wat is ISA en waar staan jullie voor?

ISA staat voor Islamitische Studentenvereniging Amsterdam. De vereniging is opgericht in 2009 en erkend door de VU in 2013. Wij hebben eigenlijk 2 doelen. Ten eerste is het behartigen van de belangen van studenten hier op de campus een van onze doelstellingen. Wij horen regelmatig dat er bepaalde zaken spelen of behoeftes zijn en die spelen wij door aan de VU. Wij willen dus een brug slaan tussen de studenten en de universiteit en daarmee zorgen dat iedereen zich gehoord en geaccepteerd voelt, zodat de gehele studie-ervaring optimaal is. Ten tweede willen wij de Islamitische studenten ook op het hart drukken dat zij trots kunnen zijn op zowel hun academische als religieuze identiteit. Deze twee identiteiten sluiten elkaar niet uit en zijn niet tegenstrijdig, maar gaan juist heel goed samen. Als een religieus individu ben je op zoek naar de waarheid en de Qur’an vertelt ons dat we diep moeten nadenken. Je studie kan je helpen om dichter bij die waarheid te komen, omdat je bezig bent met waarheidsvinding. Juist je geloof zou je extra kunnen motiveren in je opleiding. Die twee identiteiten gaan uitstekend samen en deze boodschap willen wij uitdragen.

Wat is het Bridging Success event?

Het Bridging Success event is een interactieve lezing op het campusplein, waarin netwerken, het voorbereiden op de arbeidsmarkt en het benutten van onderlinge verschillen centraal staan. Er zullen drie sprekers aan het woord komen, die kort zullen vertellen over hun loopbaan en studententijd. Het doel hiervan is om contact mogelijk te maken tussen verschillende studentengroepen om zo van elkaar te leren en goed voorbereid en geïnspireerd de arbeidsmarkt te kunnen betreden.

Wat is voor ISA de reden om aan dit event mee te doen?

Wat wij heel belangrijk vinden is dat op de campus een hele fijne sfeer heerst. Ik hoor ook van studenten dat zij dat prettig vinden, omdat het echt voelt alsof je thuis bent. Om die fijne sfeer te behouden is het ook belangrijk dat je in contact blijft met elkaar en dat je niet alleen binnen je eigen clubje blijft, maar juist op zoek gaat naar mensen buiten die vaste club. Je studententijd is daar het ideale ogenblik voor. Op het moment dat je gaat werken, ga je vaak een bepaalde kant op met mensen die al veel meer op jou lijken. Je kan in een soort bubbel terechtkomen. De campus is juist de ideale locatie waar je echt met heel veel verschillende mensen in contact kunt komen en elkaar ook vaak ziet en spreekt. Je kan dan laten zien dat je samen met andere groepen een positief geluid kan laten horen. Daarom is bridging zo belangrijk.

Wat hopen jullie daar als ISA aan bij te kunnen dragen?

Het is belangrijk beter te begrijpen waar de ander vandaan komt. Het in contact staan met elkaar, dat is eigenlijk de key. Misschien weet je niet heel veel af van een moslimstudent die op campus rondloopt. Juist op zo’n moment moet je het gesprek met elkaar aan kunnen gaan om te zien dat er veel meer overeenkomsten zijn dan verschillen. Eén van de sprekers op het evenement is Sharif Tairie, een ex-bestuurslid van ISA, afgestudeerd als tandarts aan de VU. Hij geeft iedere week in zijn praktijk vrijwillig en gratis tandheelkundige zorg aan daklozen. Hij werd geïnspireerd op een studiereis in Marokko en heeft met veel hulp van anderen dit project op kunnen zetten. Dit vind ik een mooi voorbeeld van bridging: hulp die vanuit allerlei groepen uit de samenleving afkomstig is en samen uiteindelijk tot iets moois heeft geleid. Het komt voort uit het contact met elkaar en de inspiratie die je daaruit op kunt doen.

Vind je het daarom prettig dat vanuit de VU dit soort events worden georganiseerd?

Ja, het is natuurlijk niet altijd makkelijk om zulke contacten te leggen. We zitten voor het Bridging event met 10 à 11 verschillende organisaties aan tafel en dat krijg je echt niet zomaar voor elkaar. Ik denk dat het belangrijk is dat een organisatie als de VU, die in contact staat met al die partijen, hierin initiatief neemt en zegt: “Luister, we willen dit voor elkaar krijgen, hoe gaan we dit doen?” Ik vind het bewonderenswaardig dat de VU hierin slaagt en deze stap gezet heeft.

Wat hopen jullie als ISA van anderen te leren?

We hopen met name dat we ervoor zorgen dat we van elkaars ervaringen kunnen leren. Er zit genoeg ervaring aan tafel. Binnen de VU weten we wat we willen: een genuanceerd, weldoordacht geluid van inclusiviteit en verbondenheid laten horen. In de media hoor je nu met name de extreme geluiden omdat uitersten sensatie teweeg brengen. Er is een hele grote groep in het midden, die een veel genuanceerder geluid heeft en juist dat geluid hoor je te weinig. Je hoeft niet altijd een kant te kiezen. Het is vooral belangrijk dat we vanuit die verschillende partijen een wat genuanceerder geluid laten horen door in contact te komen met elkaar en van elkaars ervaringen te leren.

Het event gaat over voorbereiding op de arbeidsmarkt, wat zouden de verschillende groepen hierin van elkaar kunnen leren?

Heel veel onderzoeken laten zien dat diversiteit op de werkvloer zorgt voor meer creativiteit en dat het over het algemeen zorgt voor betere prestaties in teamverband. We moeten laten zien dat diversiteit geen last is, maar een verrijking. Als het gaat over ISA, is het zo dat wij een achterban hebben van vooral hoogopgeleide moslimstudenten. We weten dat er grote bedrijven zijn die deze talenten graag willen aantrekken maar simpelweg niet weten hoe ze hen kunnen bereiken; daar blijven ze steken. Wij als vertegenwoordigingsorgaan weten wat er speelt. We kunnen dan een brug vormen tussen die organisaties en de talentvolle studenten. Die ervaring en kennis kunnen wij delen om te zorgen voor meer diversiteit op de werkvloer. Wat wij van anderen kunnen leren is het contact en inzichten vanuit verschillende invalshoeken meekrijgen en echt met elkaar in gesprek gaan en elkaar begrijpen. Hier heb je later ook weer veel aan op het moment dat je de arbeidsmarkt betreedt.

Ten slotte: wanneer is voor jou het event geslaagd?

Het event is voor mij echt geslaagd als de bezoekers er iets van opgestoken hebben en het gevoel hebben iets waardevols meegekregen te hebben. Ik hoop dat ze door het event beter weten welke kant ze op willen en hoe ze dit kunnen bewerkstelligen. Het is belangrijk dat de bezoekers weten dat diversiteit een verrijking is en dat ze daarmee ook een vollere rugzak aan tools hebben om de arbeidsmarkt op te gaan. Hierdoor word je zelfverzekerder en sta je sterker in je schoenen.

 

Interview door: Yvonne Moonen – Thompson

Voor meer informatie over het Bridging Success event en aanmelden: https://www.facebook.com/events/2128773340471036/

Voor meer informatie over diversiteit: http://www.vu.nl/diversiteit

Reageren op deze blogpost? Dat kan hieronder. In sommige gevallen duurt het even voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s